Mobil cihaz yönetimi adından da anlaşılabileceği gibi mobil cihazların tek bir noktadan yönetilmesini sağlayan bir sistemdir. Android, IOS veya diğer işletim sistemlerine sahip mobil cihazların bir bilgisayar üzerinden ve yönetici panelinden yönetilmesini sağlar. Mailler, ofis programları ve işletmelerin kullandığı birçok yazılım artık mobil cihazlar üzerinde de çalışır hale geldiler. Eskisi gibi e-posta okumak, veri girmek ve iş yönetimi yapmak için bilgisayarlara gerek kalmıyor. Bu da mobil cihazlar için güvenlik sorununu ortaya çıkardı. Bu tür güvenlik açıklarının önüne geçebilmek için de MDM (Mobile Device Management) yazılımları kullanma gereksinimi artmış oldu.
MDM’nin (Mobile Device Management) Avantajları
MDM yani Mobil Cihaz yönetimiyle;
Mobil cihazlar yapılandırılabilir, yönetilebilir ve izlenebilirler.
Şirket içi uygulamalar yönetilebilir.
Uzaktan cihazlara erişim sağlanabilir ve gerektiğinde kilitlenebilirler.
MDM yazılımları cihazlar için raporlama yapılmasına ve analizlerin çıkartılmasına imkan tanır.
Çalışanların ihtiyaç duydukları yazılımlar anında yönetici panelinden cihazlara yüklenebilir.
Mobil cihazlar kaybolsa, kırılsa, çalınsa bile yönetim paneli aracılığıyla verilere erişim sağlanabilir. Hatta cihazların çalınması halinde panelden cihaz kilitlenerek veri güvenliği oluşturulur.
MDM programları kurulumu ve kullanımı son derece basit yazılımlardır. Yönetici ara yüzleri herkes tarafından kısa bir sürede öğrenilebilecek kadar kolaydır.
Kaspersky Mobile Device Management: Android
MDM’nin Android modülünde IOS’a göre daha farklı özellikler bulunmaktadır. Öncelikle IOS işletim sisteminde Kaspersky MDM, bir yönetim profili şeklinde çalışırken Android modülünde ise güvenlik uygulaması olarak çalışmaktadır. Çalışan bu uygulama “Kaspersky Endpoint Security for Android”dir. Güvenlik tarafındaki sağladığı imkanları inceleyelim.
Güvenlik Modülleri
- Tarama: Bu modülümüzde Android cihazlar üzerinde tarama yapabilmekteyiz. Yapılan bu tarama risk oluşturacak zararlı yazılımları tespit eder.
- Koruma: Koruma modülünde cihazların nasıl korunacağı ve nasıl tepkimeler vereceği belirlenir.
- Hırsızlık önleme: Bu modül cihazınızın çalınması durumunda alacağı aksiyonları belirlemektedir. SIM izleme özelliğini açarak SIM kart değişikliğinde telefonu kilitleme gibi aksiyonları almaktadır.
- Web koruması: Web koruması modülü ile seçili olan kategorilere erişimi kısıtla, sadece şu sitelere izin ver ve tüm sitelere olan erişimi engelle şeklinde seçenekler bulunuyor.
- Uygulama kontrolü: Uygulama listesine uygulama ekleyerek, eklenen uygulamalara izin verme ve engelleme işlemleri yapılmaktadır.
Kaspersky Mobile Device Management: IOS
Apple’ın uygulama politikalarından dolayı Kaspersky IOS kısmında uygulama olarak koruma sağlayamamaktadır. Bunun yerine profil olarak güvenlik sağlayabilmektedir.
Kaspersky IOS sırasıyla;
- Özellik Kısıtlaması: Bu ayarlamada IOS telefonların uygulamalar ile olan etkileşimine müdahale etmektedir.
- Uygulama Kısıtlama Ayarları: Bu özellikte IOS cihazında olan uygulamalar üzerine kısıtlamalarda bulunulur.
- Medya içerik kısıtlaması için ayarlamalar: Bu ayarda cihazımız için medya kısıtlamasında bulunulur. Burada puanlama yapacak sistemin düzgün çalışması için mevcut ülkeyi seçeriz. Sonrasında ise içerik bazlı puanlama yapılır.
- Web koruması: Bu kısımda web koruması için ayarlamalar yapılmaktadır. Burada sadece izin verilen web sitelerine girişi onaylanır ve yetişkinler için olan içerikleri kısıtlayarak 2 farklı şekilde web filtrelemesi yapılır. Ayrıca yasaklı web siteler kısmına web sitelerinin URL’lerinin girilmesi durumunda belirlenen sitelere erişimleri de engeller.
Kaspersky MDM (Mobile Device Management) İçin Bize Ulaşın
En güvenli ve en iyi mobil cihaz yönetimi imkanı sunan Kaspersky Mobil Cihaz Yönetimi (Mobile Device Management – MDM) hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen uzman ekibimizle iletişime geçiniz.