Hesabınızı Güvende Tutmak için 5 İpucu

Parola belirlemek çok zor bir iş gibi görünmese de bazen öyledir. Güçlü şifreler oluşturmamızı isteyen web sitelerini genellikle ciddiye almıyoruz. "Daha uzun bir şifre, en az bir sembol, bir büyük harf kullanın..." Ancak tüm bu isteklerin bir nedeni var. Zayıf şifreler bilgisayar korsanlığında büyük rol oynar. 18 yaşını doldurduktan sonra banka hesabınıza erişmek için doğum tarihinizi veya köpeğinizin adını şifre olarak kullandıysanız, bunun pek güvenli olmadığını bize bildirin.

 

Şifre belirleme alışkanlıklarınız sizi riske atabilir

 

Şifre yönetimi sadece kişilerin sorumluluğunda değildir, kurumların da sorumluluğunda olmalıdır. Güçlü şifreler oluşturmanın yolunu bulamayan çalışanlar kuruluşunuzu riske atabilir. Sistemleriniz güvenli ve karmaşık olabilir ancak saldırganlar, çalışanlarınızın hata yapmasını beklemek gibi başka yöntemleri de seçebilir. Bunun olmasını önlemek için her seviyedeki çalışanlarınız için kapsamlı eğitimler düzenleyin. Onlardan "iyi şifre" alışkanlıkları geliştirmelerini ve tıklamadan önce düşünmelerini isteyin. Kuruluşunuzun siber güvenlik farkındalığını artırmak sizi pek çok sorundan kurtarabilir. Siber güvenlik farkındalığı yüksek, eğitimli personelimiz savunma hattınızı oluşturur.

 

BASİT KURALLARI UNUTMAYIN

 

Aşağıdaki ipuçları çok basit görünebilir, ancak pratik yapmak mükemmelleştirir.

 

Şifrelerinizi Güçlendirin

 

Daha önce de belirttiğimiz gibi zayıf şifrelerin kırılması kolaydır. Kendinize şu soruyu sorun: Bir bilgisayar korsanı hesabınıza girmeye çalışırsa şifrenizi ne kadar hızlı tahmin edebilir? Şifrenizde kendinize ait kolay erişilebilen kişisel bilgileri (doğum günü, eş adı vb.) kullanıyor musunuz? "Qwerty", "password" veya "1234" gibi popüler şifreleri mi kullanıyorsunuz?

Şifrelerinizi tahmin edilemez yapın, belirli bir kalıp takip etmeyin; bunun yerine rastgele oluşturulmuş şifreler kullanın. Ayrıca şifrelerinizin 15-20 karakter uzunluğunda olması tavsiye edilir. Kısa olanlar kolaylıkla kırılabilir.

 

Şifrelerinizi bir şifre yöneticisine kaydedin

 

Güçlü ve benzersiz şifrelerinizin tamamını hatırlayamamaktan mı endişeleniyorsunuz? O zaman bir şifre yöneticisi işinize yarayabilir. Bir şifre yöneticisi tüm şifrelerinizi tek bir yerde saklayabilir ve bilgilerinizi korumak için şifreleme kullanabilir.

Bu durumda şifrenizi başka bir üçüncü taraf uygulamada saklamanın güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Hiçbir web uygulaması tamamen güvenli olmadığından burada da bazı riskler vardır, ancak bunları kullanmak günümüzde mevcut en iyi seçeneklerden biridir. Ancak güvenilir bir şifre yöneticisi aramayı unutmayın. Keepass'ı deneyebilirsiniz. Uygulamanızı güçlü bir şifreyle koruyun ve düzenli olarak yedekleyin.

 

Şifrenizi sık sık değiştirin

 

Birçok kişi yıllardır aynı şifreyi kullanıyor. Aksine, yılda birkaç kez şifrenin değiştirilmesi tavsiye edilir. Şifrenizi ne sıklıkta değiştireceğiniz aynı zamanda ne için kullanıldığına ve ne kadar güçlü olduğuna da bağlıdır.

Şifreniz sızdırılırsa, birisi hesabınıza erişmeye çalışırsa veya halka açık bir Wi-Fi ağından giriş yaparsanız şifrenizi değiştirmeyi unutmayın. E-postanızın veya telefonunuzun saldırıya uğrayıp uğramadığını kontrol edin.

 

Her hesap için benzersiz bir şifre oluşturun

 

Tüm hesaplar için aynı şifreyi kullanmak güvenlik açığı olasılığını artırır. Bu nedenle, asla aynı şifreyi birden fazla hesap için kullanmayın. Saldırganların tek bir şifreyi kırarak tüm hesaplarınıza erişmesine izin vermeyin.

 

İki faktörlü kimlik doğrulama en iyi arkadaşınızdır

 

Her giriş ve işlemi onaylamak sıkıcı görünse de, iki faktörlü kimlik doğrulama şiddetle tavsiye edilir. Birçok uygulama ve web sitesi iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmanıza izin verir. Bu durumda, bu iznin kullanılması tavsiye edilir. Öyle ki, saldırganların kişisel hesabınıza erişmesini zorlaştıran ekstra bir koruma katmanıdır. En yaygın biçimler, bireysel olarak şifrelenmiş kısa mesajlar veya bildirimler ya da biyometrik verilerin kullanılmasıdır.

Diğer Blog Yazıları