Veri Güvenliği Nedir? Nasıl Sağlanır?

Veri güvenliği, kişisel verileri bir yerden başka bir yere depolanırken veya aktarılırken yetkisiz erişime ve değişikliğe karşı korumak için tasarlanmış bir dizi politikadır. Veri güvenliği yalnızca verileri yetkisiz erişime karşı korumakla ilgili değildir. Veri güvenliği esas olarak bilgilere yetkisiz erişimin, bilgilerin kullanılmasının, ifşa edilmesinin, bozulmasının, değiştirilmesinin, saklanmasının veya imha edilmesinin önlenmesi uygulamasıdır. Bilgi fiziksel veya elektronik olabilir. Veriler, verileriniz veya sosyal medya profiliniz, mobil verileriniz, biyometrik verileriniz vb. gibi başka bir şey olabilir. söyleyebiliriz. Bu nedenle bilgi güvenliği, kriptografi, mobil bilişim, siber suç bilişimi, sosyal medya vb. Pek çok araştırma alanını kapsar; Veri güvenliği iyi bilinen üç temel unsurdan oluşur: gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik;

 

Gizlilik

 

Gizlilik bilgi güvenliğinin temel unsurlarından biridir. Yalnızca yetkili kişilerin erişimi varsa bilgiler gizlidir. Gizliliğin sağlanması için güçlü parolalar, şifreleme, kimlik doğrulamanın yanı sıra siber saldırıların önlenmesi ve korunması gibi güvenliği sağlamaya yönelik tasarlanmış tüm teknolojilerin kullanılması gerekmektedir.

 

Bütünlük

 

Bütünlük, verilerin korunması ve kazara ya da kötü niyetli olarak değiştirilmesinin önlenmesi anlamına gelir. Gizliliği sağlamak için kullanılan teknikler, verilerin bütünlüğünü koruyabilir çünkü siber tehdit aktörleri, erişimleri olmadığı sürece verileri değiştiremez.

 

Erişilebilirlik

 

Erişilebilirlik, bilgi güvenliğinin bir diğer önemli unsurudur. Yetkisiz kişilerin bilgilerinize ulaşamamasını ve yalnızca yetkili kişilerin erişebilmesini sağlamak çok önemlidir. Güvenlik kullanılabilirliği, veri kullanılabilirliğini hesaplamak ve olağanüstü durum kurtarmada daha iyi politikalar uygulamak için ağ ve bilgi işlem kaynaklarının her zaman kullanılabilir olduğu anlamına gelir.

 

Bilgi güvenliği farkındalığını sağlamaya yönelik önlemler

 

Kuruluşlar, çalışanlarına bilgilerinin güvenliğini sağlamak için bilgi güvenliği eğitimleri vermelidir. Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik, bir kuruluşun bilgi güvenliği uygulamalarına rehberlik etmek için tasarlanmış bir modeldir. Kimlik avı saldırıları, siber suçluların kuruluşlara saldırmasının en yaygın yollarından biridir. Kuruluşunuzdaki çalışanları güvenlik eğitimi yoluyla kimlik avını tanıma konusunda eğiterek kötü niyetli saldırıları önleyebilirsiniz.

 

• Mevcut sistemleri entegre edin. Her kuruluş, güvenlik açıklarını ortadan kaldırmak için düzenli olarak risk analizi ve sızma testleri yapmalıdır. Sonuçlara göre güvenlik açıklarını gideren ve kuruluşunuzun gizli bilgileri korumasına yardımcı olan politikalar oluşturabilirsiniz.


• Sistemleri düzenli olarak güncelleyin. Eski bir sistem birçok güvenlik açığı içerebilir; bu nedenle kuruluştaki tüm sistemlerin düzenli olarak güncellendiğinden emin olun. Tüm cihazlarınızı koruyun.


•Şüpheli etkinlik açısından ağ etkinliğini izleyin.


•Verilerinizi korumak için güçlü şifreler kullanın. Çoğu siber saldırı genellikle başarılıdır çünkü zayıf şifreler kolayca kırılabilir. Bu, iş yerinizdeki tüm sistemlere bağlı kablosuz ağlara tam erişim sağlar. Bunu önlemek için oluşturacağınız güçlü şifrenin büyük ve küçük harfler, semboller ve rakamlar içermesi gerekir. Kesin tarihler veya hatırlanması kolay terimler olmamalıdır.
 

Diğer Blog Yazıları