Ransomware Attacks (Fidye Yazılım Saldırıları) Fidye Yazılımı


Fidye yazılımı, bilgisayar dosyalarınıza, sistemlerinize veya ağlarınıza erişmenizi engelleyen ve bunların geri verilmesi için sizden fidye talep eden bir tür kötü amaçlı yazılım veya malware'dir. Fidye yazılımı saldırıları, operasyonlarda maliyetli kesintilere ve kritik bilgi ve veri kaybına neden olabilir.

 

Fidye yazılımını farkında olmadan bir bilgisayara, bir e-posta ekini açarak, bir reklama tıklayarak, bir bağlantıyı takip ederek veya malware içeren bir web sitesini ziyaret ederek indirebilirsiniz.

 

Kod bir bilgisayara yüklendikten sonra, bilgisayarın kendisine veya orada depolanan veri ve dosyalara erişimi kilitler. Daha tehlikeli versiyonlar, yerel sürücülerdeki, bağlı sürücülerdeki ve hatta ağ üzerindeki bilgisayarlardaki dosya ve klasörleri şifreleyebilir.

 

Çoğu zaman, bilgisayarınızın enfekte olduğunu bilmezsiniz. Genellikle, verilerinize artık erişemediğinizde veya bilgisayarınızda saldırı hakkında bilgi veren ve fidye ödemelerini talep eden mesajlar gördüğünüzde fark edersiniz.

 

Fidye Yazılımından Kaçınma İpuçları


Fidye yazılımına—veya herhangi bir tür kötü amaçlı yazılıma—maruz kalmaktan kaçınmanın en iyi yolu, dikkatli ve bilinçli bir bilgisayar kullanıcısı olmaktır. Kötü amaçlı yazılım dağıtıcıları giderek daha akıllı hale geldi, bu nedenle ne indirdiğinize ve neye tıkladığınıza dikkat etmelisiniz.

 

Diğer ipuçları:

 

İşletim sistemlerini, yazılımları ve uygulamaları güncel ve en son sürümde tutun.


Anti-virüs ve anti-malware çözümlerinin otomatik olarak güncellenip düzenli taramalar yapmasını sağlayın.


Verileri düzenli olarak yedekleyin ve bu yedeklemelerin tamamlandığını iki kez kontrol edin.


Yedeklerinizi güvence altına alın. Yedeklerinizi yedekledikleri bilgisayarlara ve ağlara bağlı olmadıklarından emin olun.


İşletmeniz veya kuruluşunuz bir fidye yazılımı saldırısına maruz kalırsa, bir süreklilik planı oluşturun.

Diğer Blog Yazıları